Hack kavramı ilk önce programcı dahilere verilen bir isimdi. Zamanla bu kavram anlamını değiştirdi. Peki o günden bu güne kadar neler yaşandı? İşte size hacker tarihi.

1960

Amerika’da ki MIT Laboratuarlarında araştırma görevlerileri FORTRAN’da hazırlanan programları geliştirenler için “hacker” deyimini kullanmaya başladılar. Bu deyim ilk kez, bir yazılım veya sistemin yapabileceklerini öteye taşımak anlamında kullanıldı. Halen birçok işem için aynı deyim kullanılmaya devam etmekle beraber zaman içerisinde anlamını değiştirerek, bir sisteme izinsiz girmek anlamına dönüştü.

1969

Arpanet’in kurulması ile birlikte ilk bilgisayar ağı da kurulmuş oldu. Bu primitif ağ yalnızca dört bağlantı noktasına sahipti ve kısıtlı erişim imkanları sunuyordu.

1971

İlk e-posta programı Ray Tomlinson tarafından yazıldı. Program sayesinde 64 bağlant noktasına sahip olan Arpanet üzerinden basit metin mesajları gönderilebilir hale geldi.

1972

Captain Crunch olarak da bilinen John Dra-per, şekerlemeler içinden çıkan bir düdüğün 2600 herzt ses verdiğini buldu. Bu sayede düdüğü telefona üşeyerek uzak mesafe görüşmeler için gerekli sinyali operatöre verebi-iyordu ve ücretsiz olarak telefon görüşmes yapıyordu.

1974

TCP Protokolü üzerinde çalışmalar yapan Vint Cerf ve Bob Kahn, ilk kez İnternet terimini kullandılar.

Dr. Robert M. Metcalfe, koaksiyel kablolar üzerinden veri taşınmasını sağlayan Ether-net’i geliştirir. Aynı yıl TCP/IP protokolü üzerinde denemeler yapılır ve Arpanet’te kullanılmaya başlanır.

1980

Kazara dağıtılan bir virüs sonucunda Arpanet kısa bir süre için çöktü.

1981

Usenet ve BBS’lere ilk hacker grupları oluşmaya başladı. Bu gruplar hem bilgisayar sistemlerine giriş hem de telefon sahteciliğ hakkında bilgi paylaşıyordu.

1983

Arpanet askeri ve sivil olmak üzere ikiye bölündü ve İnternet resmen doğmuş oldu. Hack konusunu işleyen ilk film olan War Ga-mes gösterime girdi. Film birçok hacker için lham kaynağı oldu.

1984

İlk hacker dergisi olan 2600 yayın hayatına başladı. Dergi içerisinde yeni hack yöntemleri anlatılmaya başlandı ve özellikle telefon sahteciliği hakkında ipuçları verildi.

1986

Hesaplarda meydana gelen 75 cent’lik hatanın nedenini araştıran Kaliforniya Üniversitesi network uzmanı Clifford Stool, bunun bir hata değil hacker işi olduğunu gördü. Araştırmalar sonucunda 5 Alman hacker tutuklandı. Aynı yıl Amerikan kongresi, bilgisayar sistemerine izinsiz girişi suç sayan yasayı onayladı.

1988

Üniversite öğrencisi Robert Morris, hazırladığ UNIX tabanlı bir solucanı internete gönderdi. Solucan bir anda 6.000 bilgisayara bulaştı ve tüm ağı iptal etti. Morris tutuklanarak 3 yıl hapis ve 10.000 dolar para cezasına çarptırıldı.

1989

Kevin Mitnick’in arkadaşları kendisine DEC firmasındaki bir telefon numarasını verdiler. Bu telefon numarasını kullanarak Mitnick, DEC’in Ark isimli bilgisayar sistemine girdi.

Arkadaşları Kevin Mitnick’in şifresini kullanarak sisteme girdiler ve işletim sistemi yazılımını çaldılar. Hemen ardından da polise Kevin Mitnick’i ihbar ettiler. Kevin Mitnick 1 yı hapis cezası aldı.

Aynı yıl Batı Almanya’da beş hacker, Amerikan devletinin sistemlerine girip değerli veri ve programları çalıp Sovyet KGB’ye satmakla suçlanıp hapse gönderildi.

1990

Sundevil isimli bir operasyon gerçekleştiren Amerikan gizli servisi, 14 farklı şehirdeki onarca hackerı ele geçirdi. Bu hackerlara vurulmuş en büyük darbe ve kendi aralarındaki en büyük çözülmeydi. Çünkü tutuklanan her hacker ceza indirimi almak için bir başkasın ihbar etti.

1993

Kevin Poulsen, Ronald Austin ve Justin Pe-terson ismindeki üç arkadaş bir radyonun telefon hatlarına sızıp yalnızca kendilerinden gelen telefonları aktif hale getirdiler. Bu şekilde radyonun düzenlemiş olduğu yarışmalara katılarak 2 Porsche, 20.000 dolar para ve Havai adalarında bir tatil kazandılar. Kafadarlar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İlk Def Con konferansı yapıldı. Aslında BBS’lere bir elveda demek için düzenlenen parti niteliğindeki toplantı daha sonradan gelenekselleşti.

1994

16 yaşındaki öğrenci Richard Pryce, Datastrem Cowboy nickini kullanarak yüzlerce bilgisayara girdi. Bunlar arasında askeri üsler, NASA ve Kore Atom Araştırma Enstitüsü bulunuyordu. Diğer arkadaşı Kuji ise asla bulunamadı.

Aynı yıl bir grup Rus hacker, Citibank’ın sistemine girerek müşteri hesaplarından 10 milyon dolar transfer etti. Citibank uzmanları bu paranın büyük bir kısmını kurtardılar ancak 400.000 dolarlık kısmı kayboldu.

1995

20.000 kredi kartı numarasını çalmakla suçlanan Kevin Mitnick ikinci kez tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak yargılanmadan geçen 4 yıllık tutukluluk süresi onu bir kahraman yaptı.

Christopher Pile bir virüs yazıp internette dağıtmaktan ceza aldı ve 18 ay hapis yattı.
Yıl boyunca Amerikan Savunma Bakanlığına bağlı bilgisayarlara 250.000’den fazla saldırı yapıldığı bildirildi.

1996

Hackerlar dünyanın en popüler web sitelerine saldırıp ele geçirerek, Kevin Mitnick’in yargılanmadan cezaevinde tutulmasını protesto ettiler.

1997

AOHell isimli minik program internette terör estirmeye başladı. İlk kez bu şekildeki bir program sayesinde herhangi bir kod bilgisi olmayan kişiler AOL kullanıcılarına saldırabilir hale geldi. AOL kullanıcılarının adreslerine binlerce e-posta yağmaya başladı.

1998

Kendilerine “Cult of the Dead” ismini veren hacker grubu, tüm dünyanın başına bela olacak “Back Orifice” truva atını Def Con konferansında tanıtırlar. Bu program sayesinde Windows 95 ve 98 işletim sistemli bilgisayarlara rahatlıkla girilebiliyor ve sistem ele geçi-rilebiliyordu. Pentagon’a yapılan ciddi bir saldırıdan sonra Amerikan gizli servisi iz sürmeye başladı. 19 yaşındaki İsrail asıllı Ehud Tenebaum (The Analyzer kod isimli) tutuklandı.

1999

Kevin Mitnick yargılandı ve hapisten çıktı. Ancak uzun bir süre bilgisayar bileşenlerine dokunmama cezasına çarptırıldı. Mart ayında Melissa virüsü ile tüm dünyadaki bilgisayarlar ciddi zarar görür. Kısa bir araştırmadan sonra 29 yaşındaki bilgisayar programcısı David L. Smith tutuklanır.

2000

DDoS saldırılarının yılı. Özellikle Amazon ve Yahoo gibi sitelere bol miktarda istek gönderildi ve sitelerin yavaşlamasına neden oldu. ILOVEYOU virüsü internetten yayılarak tüm kullanıcıların başına bela oldu. Yıl içerisinde daha birçok ILOVEYOU çeşidi ortaya çıktı. Microsoft’un sunucularına sızan hackerlar, yeni Windows ve Ofis yazıımlarına ait kaynak kodları çaldılar.