Çoğumuz internet hattımızı kullanırken download hızının yüksekliğine bakıyoruz. Ancak upload hızının taşıdığı önem en az download hızı kadar önemlidir. Çünkü upload, yapılan download üzerinde doğrudan etkili oluyor.

Bunu teknik olarak açıklamak gerekirse, örneğin modeminiz karşı taraftan 32 bit’lik sayısal bir veri alırken bu veriyi doğrulamak için ‘parity bit’ denen ve bir bit’ten oluşan bilgiyi karşı tarafa yollar. Eğer bilgi doğru ise veri tekrar alınır. Bu bir bit’lik verinin gönderimi için hattınızın upload genişliği mümkün olduğunca boş kalmalıdır. Tabii bu sadece bir dosya indirirken değil,internet üzerinde yaptığınız her işlem için geçerlidir. Özellikle online oyunlarda upload genişliği çok önem taşıyor. Dosya paylaşım programlarında upload’ı sınırsız tuttuğunuzda download hızının düştüğünü göreceksiniz..

Bu tür yazılımlarda upload – download dengesini kurabilmek bazen yazılım içinden ayarlansa da, NetLimiter gibi bir programla bunu çözebiliyorsunuz. Ayrıca interneti kullanan diğer yazılımlarınız içinde upload limitleri getirmek ve yazılımlar arasında NetLimiter ile dengeli bir paylaşım yapmak bağlantı performansınızı doğrudan etkileyecektir.