SQL (Structured Query Language) kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen bir çok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. (sub language) SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapabiliriz.

SQL cümleceikleri kullanarak veri tabanına kayıt ekleyebilir, olan kayıtları değiştirebilir silebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturabiliriz. SQL cümlecikleri genellikle aynı olmakla birlikte farklı veri tabanı ortamlarında değişebilmektedir. Ayrıca veri tabanlarının kendilerine özgü sql komutlarıda vardır.

SQL bir sorgu dili diyebiliriz. Database’den veri almak için kullanılır. Çok kapsamlı ve bir çok komutu vardır. Ama kullanması kolaydır çünkü okunduğunda bir cümle oluşur. Mesela;

SQL = “SELECT * FROM Kasa”

Okuduğunuzda Kasa’dakilerin hepsini seç gibi bir cümle oluşmakta. İşte SQL’un buna benzer çok kullanıcağınız 3 komutu bulunmakta. Diğerlerini ileride kullanıcağız. SELECT, INSERT, DELETE. Anlaşıldığı gibi seçme, ekleme ve silme işlemlerimizi bunlarla yapıcağız. Şimdi hepsi için örnek cümleler yazalım.

Temel SQL Komutları

SQL = “SELECT * FROM Kasa WHERE Yatıran = ‘Murat TATAR'” – Bu KOD Kasa isimli tablosan Yatıran’ı Can HANHAN olan herşeyi seçer.

SQL = “INSERT INTO Kasa (Yatıran, Tutar) VALUES (‘Murat TATAR’, ‘2milyar’)”

Bu kod ise Kasa tablosuna Yatıran kısmı Murat TATAR, Tutar kısmı 2milyar olan bir veri kaydetti.

SQL=”DELETE FROM Kasa WHERE Yatıran = ‘Murat TATAR'” – Bu ise yatıranı Murat TATAR olanları siler.