Madencilik her oyunda olduğu gibi Eve online oyunundada ekonominin en buyuk omurgalarından birini oluşturmaktadır.Üretim için gerekli olan malzemelerin toplanması için Madencilik olmazsa olmazlardan biridir.Madencilikle uğraşan bir oyuncunun geliri nerdeyse bellidir.Oyun içerisinde haftada yada günde ne kadar kazancağı belli olduğundan oyun içerisindeki en sabit gelir getiren uğraştır.
Profosyenel olarak madencilik yapan bir kişi Eve online da zengin olması içten bile değildir.Eve online dev asa bir oyun olduğundna dolayı sizin kazmış olduğunu madene her zaman heryerde birilerinin hitayacı bulunmaktadır.

BAŞLANGIÇ

Eve de Madencilik,Oyunun içerisinde bulunan her Güneş sistemindeki Astroid Belt lerde kazabileceğiniz türlüce maden çeşitleri bulunmaktadır.Bu topladığınız madenleri ileride anlatacağımız gibi Rafine ederek gemi ve diğer ürünlerin üretiminde kullanılan minerallere çevirebilirsiniz.Bu maden çeşitleri arasında 1.0 ve 0.5 Güvenlik seviyesindeki bölgelerde genelikle Veldspar,Scordite ve Pyroxeres bulunmaktadır.Bu maden çeşitlerinden de Tritanium,Pyerite ve Mexallon gibi mineraller Refine yöntemi ile çıkarılmaktadır.

Refine yaparken çıkacak olan Mineral adeti için dikkat etmeniz gereken Refine için gerekli olan Skillerinizin ve bulunmuş olduğunuz istasyonun Rfeine kalitesi ile doğru orantılıdır.

ASTREOİDLER VE MADENLER

Hergüneş sisteminde sistemin Güvenlik seviyesine göre değişim gösteren Astreoid ve Maden yatakları bulunmaktadır.Güvenlik seviyesi düşük sistemlerde daha iyi ve kaliteli madenler bulabilirsiniz ama ; Bulmuş olduğunuz bu madenleri kazarken diğer oyuncuların size saldırabileceğinide hesaba katmanız gerekmektedir.0.5 Güvenlik seviyesinin altındaki sistemlerde bir oyuncu size saldırdığı anda Sistemleri koruyan Concordlar yani Güvenlik birimleri yardımınıza çok geç gelecek lerdir.Güvenlik seviyesi ne kadar düşük ise Concordların okadar geç sizin yardımınıza geleceğinide unutmayın.Düşük sistemlerde kazmak karlıdır ama bir okadarda risklidir.

MİNERALLER

Toplamış olduğunuz Madenleri bulunmuş olduğunuz istasyonda Refine ederek elde edebileceğiniz ürünlerdir.Güvenlik seviyesi yük sek sistemlerde ulaşabileceğiniz mineraller ve Güvenlik sistemi düşük sistemlerde ulaşabileceğiniz maden çeşitleri bulunmkatadır.

MARKET ve SATIŞ

Toplamış olduğunuz madenleri isterseniz direkt olarak üretim işi ile ilgilenen kişilere Market aracılığı ile sata bilirsiniz.Madenleri Refine ederken belli bir oranda kayıp yaşayacağınız için bunun seçimi tamamen size kalmıştır.
Markette hiç bir şeyin fiyatı sabit değildir Eve onlinın Market sistemi diğer hiç bir oyudna göremiyeceğiniz kadar gelişmiş ve bir okadarda karmaşıktır.Satışa koyduğunuz urunlarin fiyatlarını iyi belirlemez iseniz veyahutta alış satışları gözden geçirerek ne tur madenlerin ne sıklıkla gittiğine dikkat etmezseniz kazancınızda bu ölçüde düşecektir.Sabit bir fiyat ile satmaya kalktığınız anda belkide haftalarca ürünlerinizin satılmasını bekleye bilirsiniz.Buradaki Market araştırması tamamen size kalmaktadır.
Marketein durumuna göre isterseniz toplamış olduğunuz madenleri ham hali ile satarsınız ,yada Markette az bulunan bir Minerala çevirerek daha hızlı satılmasını sağlaya bilirsiniz. Madencilik kazmak mesele değildir Parayı size kazandıracak olan şey neyi ne zaman ne kadar kazacağınız ve hangi fiyatlardan satacağınızı iyi bilmenizden geçmektedir.Buda Market ile haylinden fazxla içli dışlı olmayı gerektirmektedir.Ne kadar çok Market ve fiyat araştırması okadar fazla gelir demektir.

İŞ BAŞI

Bildiğiniz üzere Eve online daki karakter geliştirme sistemi tamamen sizin seçtikleriniz ve hedefleriniz doğrultusunda ilerlemektedir.Madencili ve yanısıra üretim işi ile uğraşacaksanız karakterinizide bu yönde geliştirmeniz gerekmektedir. Eğerki kararınız verdiyseniz ve bir madenci ve belikide bir üretimci olarak oyunu oynamak istiyorsanz hemen başlıyalım.Bundan sonrası tamamen Skiller ve karakter geliştir me adına yapılacak olan açıklamalardan oluşacaktır.

BAŞLANGIÇ SKILLERİ

Başlangıç aşamasında kasmış olduğunuz çoğu skill zaten sizin çoğu gemi ve mödülü kullanmak için kasacağınız skiller ile nerdeyse aynıdır. Aşağıdaki tabloyu incelerseniz size gerekli olan Skilleri ve bu skillerin size ne kazandırdığını görmüş olacaksınız.

BAŞLANGIÇ GEMİLERİ

İlk maden geminiz Frigate tarzı gemilerden oluşacaktır.Bu Gemilerin arasında yeni başlayan ve Madencilik yapacak olanlarda unutulmamıştır.BU gemilerin arasında başlangıç için en
iyi gemi süphesizki Caldari Irkına ait olana BANTAM dır.

Bantam ile madenciliğe başlamak için Caldari Frigate II ve Mining I skillerini kasmanız gerekmektedir.Eğerki daha fazla Maden kazmak istiyorsanzı Caldari Frigate Skillini artırmanzı gerekmektedir.
her bir level basına %20 oranında bir bonus vermektedir.Ztaen Caldari Frigate skilini 4 yapmanız 1 gün gibi bir kısa zaman içinde gerçekleşmektedir
Mining Skilinide bu oranda yukseltirseniz ileride çok rahat edeceğiniz bir aşikardır.Çünkü bu skiller sadece şimdi sizin işinize yaramkla kalmıyayıp ilerde daha fazla ve çeşitli madenler için
gerekli olan araçların kullanımında zaten size lazım olacaktır.Ne kadar kısa surede bunları yukseltirseniz okadar kısa surde emeklerinizin karşılığını alırsınız.
Aşağıdaki tabloyu incelerseniz her Irka ait olan gemilerin size neler kazandırdığını ve aralarındaki farkı ap açık bir şekilde görmüş olursunuz.

MADENCİLİK TEKNİKLERİ

Yaygın olara kullanılan 2 – 3 çeşit maden kazma yöntemi vardır.

Gemi Kargosu : Bu çeşit maden kazdığınızda kazılan madenelr otomatik olarak geminizn kargosunda depolanır .Yalnız kazmakta olduğunuz geminin kargo kapasitesi fazla büyük olmadığındna dolayıda fazlaca ve uzunca bir süre maden kazamazsınız.

Jetison Yöntemi : Bu yöntem çok güvenli bir yöntem olmamasına rağmen uzunca bir süre yerinizden kıpırdamadan maden kazmanın yollarındna bir tanesidir.Kazmış olduğunuz madenleri Geminizin kargosundan uzaya bir Kargo atarak yapabilirsiniz.Kazmış olduğunuz madenleri direkt Geminizin kargosundan uzayda boşlukta bulunan bu Kargo ya akatara bilirsiniz.Burada dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi atmış olduğunu bu geçici Kargonun uzayda sadece 1 saat kalmasıdır.
Eğerki bu zaman dilimi içerisinde kargonuzu boşaltmaz iseniz atmış olduğunuz Kargo otomatikman kaybolacaktır.
Bu yöntemin güzel olması yanı sıra bir kaç tanede güzel olmayan yönü vardır.Atmış olduğunu bu Kargoyu gören herkez gelip çok rahat bir şekilde açabilmekte ve içinde toplamış olduğunuz madeni kendi kargosuna alabilmektedir.
Bu sistem Güvenlik seviyesi yuksek Sistemlerde maden kaznaları avlamak içinde kullanılmaktadır.Sizin atmış olduğunuz bir Kargoya yaklaşıp içini açan bir kişi Kargonun içindeki malzemeleri almadıktan sonra size Kırmızı yani saldırabilir pozisyona geçmemektedir.Eğerki açmış olduğu Kargodan bir şeyler alırsa otomatikman sizin amlınız çaldığındna dolayı size Kırmızı gözükecektir.
Bu dakikadan sonra seçim size kalmıştır isterseniz istasyona gider savaş geminizi alıp geriye gelip sizin malzemelerinizi çalan kişiye saldıra bilirsiniz.Ancak!!! dedişğim gibi bu bazende Güvenli sistemlerde madencilere yapılan bir yemleme olayıdır.Sizin mallarınızı çalan kişiyi tek sanabilirsiniz ama unutmayınki mallarınzı çalan o kişi eğerki bir fleetin içinde ise o kişiye saldırdığınız anda o kişinin bulunduğu butun Flettin size saldırma hakkı doğar bunuda unutmayın.
Siz o kişiye saldırmadığınız suretçe o size saldıramaz,tabikide 0.5 ve üstü sistemler için geçerlidir.Size saldırdığı anda Concord güçleri siz patlamadan size saldıran kişiyi çoktan
patlatmış olacaktır. Son bir tavsiye olarak böyle bir olay başınıza geldiği anda Kazıcı geminiz acilen oradan uzaklaştırın ve Kargo geminizle gelip toplamış olduğunuz veya geriye kalan malalrınızı alarak
oradan uzaklaşın.Savaşmak veya saldırmak en son seçiminiz olsun ( Tabiki macera arıyorsanız oarası ayrı smiling smiley )

Kargo Gemileri : Madencilik alanında belli bir nokataya geldiğiniz anda ise kullanacağınız yontem şu şekildedir ;Bu tur kazma işlemleri sırasında genelikle 3 veye daha üstü kişi gerekmektedir.Kazıcılar kazmakta oldukları madeni direkt olarak yanlarında bekleyen Kargo gemisinin Kargosuna doldurmaktadırlar.Bu sayede istediğiniz zaman bulunduğunuz yerden kaça bilir ve arkanızda çöp dahai bırakmamış olursunuz.Bu yontem en uzun süreli ve en temiz maden kazma yöntemidir. Oyunun içerisinde bulunan Maden şirketlerinden birinde olduğunuz anda zaten bunlara nerdeyse asina olacaksınız.İlk anlatmış olduğum 2 seçenek başlangıç düzeyindeki oyuncuların işine yara bilecek türde işlemlerdir.

MADENCİLİK LAZERLERİ

Aşağıdaki tabloda görmüş olduğunuz Laser çeşitlerini nerdeyse her gemiye takabilmektesiniz.Bunlarda kendi aralarında işlevlerine göre ayrılmaktadır.Aşağıdaki tabloyuyu incelerseniz bunu daha iyi anlıyacaksınız.
Bu çeşit lazerler ortak maden lazerleri olarak adlandırılmkatadır.

Deep-Core olarak adlandırılan bu Lazer çeşitlerinide aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.Modülasyonlu Deep Core Miner II verimliliğini artırmak için çeşitli kristaller kullanabilirsiniz.

Strip Miner ları kullana bileceğiniz gemi çaşitleri vardır.Bu çeşit gemilerin zaten bu işler için geliştirilmiş gemi çeşitleridir.Bunlara ornek olarak en iyi kazıcısı gemisi olarak Hulk örnek verilebilir. Strip Miner ları sadece bu çeşit ORE diye adlandırılan gemilere takabilirsiniz.Aşağıdaki tabloyuyu inceleseniz bunu daha iyi anlıyacaksınız.

Normal Madenlerden hariç kazabileceiğiniz aynı maden yatakları gibi Buz ve Gaz Madenleride oyunda bulunmaktadır.Bunalrın kazıcı Silahları ve Lazerleri farklıdır.Bu tip madenleri kazabilmek için öncelikle ORE tarzı bir gemiye binmeniz gerkmektedir.Aksi takdirde bu tür Buz ve Gaz Madenlerini kazmak için gerekli olan silahları ve lazerleri başka bir gemide kullanamazsınız.Aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz ;

GEMİ MODÜLLERİ

Maden kazımında kullana bileceiğiniz gemilerin örnek olarak aşağıda ne tür itemler kullanıldığı gösterilmiştir.Bu radaki gemi modullerinin kullanımında siz istediğiniz değişiklikleri çok rahatlıkla yapabilirsiniz.Aşağıdaki tabloda standart olarak kullanılan Maden Gemileri için sunulmuş örnekleri görebilirsiniz.Başlangıç için bunlar size çok iyi yarar sağlıyacaktır.

ARAÇLAR

Survey Scanner diye adlandırılan bu tarama aracı ile bir Maden yatağında ne kadar maden olduğunu ,bulunna madenlerin size ne kadar uzakta olduğunu,Maden yatağında bulunan madenlerin ne kadar bulunduğunu size sunan bir taram aracıdır.Zaten örnek olarak verilen gemi modüllerinde de bunları görebilirsiniz.Bu Tarama aracı sayesinde kazmak istediğiniz madenleri ayırt edebilirsiniz.Maden yatağında size uygun bir pozisyon bulmanıza da olanak sağlayan bu araç bir maden cinin Gemisinde olmazsa olmazlardan bir tanesidir.Kullanımı basit ve kolaydır,Gemi modul penceresinden tıkladığınız anda sizin etrafınızda belli bir bölgeyiyi tarıyarak size o maden yatağı hakkında bilgileri kısaca vermektedir.

Var olan imla hataları için kusura bakmayın.Anlatımda yanlış gördüğünüz noktalarıda belirtirseniz sevinirim.