Mime Type dosya kimlik tanımlayıcısıdır. Farklı uzantılardaki dosyaları tanımlamak için kullanılır. Bu özellik en çok web tarayıcıları tarafından kullanılır.

Örneğin ziyaret ettiğiniz bir web sayfasındaki resim dosyalarının görütülenmesi için, kullanılan resim dosyalarının Mime Type ının tanımlı olması gerekmektedir. Yada bir flash dosyasının görüntülenmesi için yine Mime Type ının tanımlı olması gerekmektedir. En çok kullanılan, ihtiyaç duyulan Mime Type lar IIS kurulduğunda ekli olarak gelmektedir. Aşağıda birkaç dosyanın Mime Type listesi bulunmaktadır.

 

Extension Mime Type
.jpg image/jpeg
.gif image/gif
.xls application/vnd.ms-excel
.swf application/x-shockwave-flash

Mime Type Listesini IIS ten kontrol edebilirsiniz. IIS i açtığınızda “Mime Types” ikonunu göreceksiniz. İkona çift tıkladığınızda Mime Type listesi açılacaktır. Bu listeye ekleme yapmak istiyorsanız sağ üst kısımda “Add” butonunu göreceksiniz. “Add” butonuna tıkladığınızda ekleme penceresi açılacaktır. Bu pencerede iki alan bulunmaktadır. Birinci alan “File name extension”. Bu alana dosyanın uzantısını yazıyorsunuz. İkinci alanda “Mime Type” alanıdır. Bu alanada Mime Type bilgisini yazıyorsunuz.

 

 

 

 

 

 

 

Eklenmiş Şekli aşagıdaki resimdeki gibidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

iyi calişmalar