İnternette içeriğin çalınmasına çok sık rastlıyoruz. Google’da kısa bir aramadan sonra bu sitenin içeriğini başka sitelerde, özellikle forumlarda bulmak mümkün.

İçerik hırsızlığıyla beraber bir de resim hırsızlığı var ve bu, sanılanın aksine daha sık yapılan bir iş. Bir sitede gördüğünüz resmi geri bağlantı vermeden içeriklerinize ekleyebiliyorsunuz. Ama bundan daha da kötü bir durum var, dinamik bağlantılar!

Dinamik bağlantıların özelliği şudur, başka birisi hem sizin resminizi kullanır, hem de o resmi kendi sunucusunda barındırmaz, sizin sunucunuzdan çeker! Yani hem resminizi alır, hem trafiğinizi tüketir!

Bu, pek istenmeyen bir durumdur, bunu aşmak ise basit bir .htaccess dosyası ile mümkündür.

Teknik

Bu konudaki teknik oldukça basittir, sitenizin ana dizinine, içeriği aşağıdaki gibi olan bir .htaccess dosyası yerleştiririz:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?site.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gifjpgpng)$ - [F]

Bu kodun yaptığı iş kısaca şöyle, resme istekte bulunan sunucu site.com isminde değilse, gif, jpg ve png uzantılı dosyaların çağrılmasını engeller, böylece başkaları sizin trafiğinizi tüketmemiş olacaklar.

Dinamik bağlantı resmini değiştirme

Resmi engellemek yerine resmi değiştirebilirsiniz, bunun için:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?site.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gifjpg)$ http://www.site.com/dinamik-baglanti-uyari.jpg [R,L]

Böylece bir başkası sizin resminize dinamik bağlantı verdiğinde, o resmin yerini dinamik-baglanti-uyari.jpg resmi alacak. Bu işlem sizin trafiğinizi tüketmeye devam eder ancak karşı tarafta uyarı resmi çıkacağı için hem dinamik bağlantıyı kaldırmak zorunda kalacaktır, hem de siz kısa süreliğine de olsa kendi reklamınızı yapabileceksiniz

İleri seviye teknikler

Eğer sitenizde bol resim yayınlıyorsanız ve google’dan gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyorsa, resmilerinize dinamik bağlantı verilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bu dinamik bağlantıları engellemek, yukarıda bahsettiğimiz gibi basit bir .htaccess dosyası ile mümkündür. Ama basitçe bu bağlantıları engellemek yerine, mevcut gerçeği lehimize de kullanmayı deneyebiliriz :)

Bunlardan birincisi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendi reklamımızı yapmaktır. 1 ay boyunca bizim sunucumuzda bulunan dosyalara dinamik bağlantı verilmesine izin veririz, sonraki bir ay ise resimlerin yerine kendi reklam resmimizi gösteririz :) Üstelik bunu 1 aylık periyodlarda yapmak yerine rastgele zamanlarda yaparsak, hem karşı taraf kazanmış olur, hem de biz! tükettiğin trafiğe karşılık reklam yap!

Reklam tekniğini beğenmediiyseniz ve sizin resimlerinizin alınmasına ve trafiğinizin tüketilmesine çok kızdıysanız, başka bir teknik daha kullanabilirsiniz, javascirpt! Madem sizin kendi sunucusu dışından bir dosya çağırıyor, o halde kendi elleriyle bir güvenlik açığı oluşturuyor demektir. dinamik-baglanti-uyari.jpg dosyasının içeriği resim olmayabilir, teoride bu dosyanın içeriğine basit bir javascirpt kodu, alert(‘bu sayfadaki resimler www.site.com adresine aittir!’), yerleştirilebilir. Ya da sonsuz bir döngü! Ama bu tekniği dikkatli kullanmak gerekir, çünkü sonsuz bir döngü kodunun kimi cezalandırdığı tartışmalıdır, (ziyaretçi mi, site sahibi mi?) bu unsura dikkat etmek gerekir.