Bez názvu-1Cloud sunucular ile fiziksel sunucular arasında bir çok fark bulunmaktadir. Doğru tercihi yapmanızdaki kilit nokta ise , size hangi sunucunun en iyi hizmet verebiliceğine karar vermenizdir. Bu makalede bulut yapi ve fiziksel yapi arasindaki farkları, – lerini ve + larını anlatarak size doğru tercihi yapmanız konusunda yardımcı olmaya çalışıcam.

Cloud sunucularla fiziksel sunucular arasındaki en büyük fark cloud sunucularda bulut yapi bulunduğundan dolayı çok büyük işlem kapasitesine sahip olması(ram , cpu , harddisk) , fiziksel sunucularda ise bu durumun tamamen sunucunun donanımı kadar işlem gücü ile sınırlı olmasıdır.

Cloud sunucularda belirli bi veri storage ler arasında fiber hızında istenilen alana aktarilabilir , fiziksel sunucularda ise aktarim sadece donanım arasında (hdd ler arasında) yazma hızına bagli olarak yapilabilir yada wan a aktarim olucaksa fiziksel sunucunun eternet port hızı ve onundeki switch yada routerin port hızı ile dogru orantıda degişmektedir.

Cloud_vs_physicalAynı zamanda Cloud sunucularda genelde ram – hdd – cpu upgrade işlemlerinin yapilması sanal olarak 1 restart işlemi kadar sürmekte iken fiziksel sunucularda bu işlemin yapilması direkt olarak sunucunun bulunduğu lokasyonda fiziksel müdahale ile gercekleşmektedir.Donanımsal güc olarak cloud yapida kullandığınız sunucuların kaynakları cloud alanının toplam gücüyle sınırlıdır , fiziksel sunucularda ise bu alan daha kısıtlı olup sadece sunucunun kendi kaynaklarıyla sınırlıdır.

Bir başka konuya değinmek gerekirse , cloud yapida tam ihtiyacınız olan kadar kaynak kullanıp (ram , cpu , hdd) buna göre ücret öderken , fiziksel sunucularda sunucunun tamamının ücretini ödediğinizden dolayi ihtiyacınız olmayan kaynağında ücretini peşin verip tam performansta verim alamazsınız.

Kişisel fikrim olarak  + lar ve – ler karşılaştırıldığında günümüz teknolojisinde cloud sunuculari tercih etmenizi öneririm.

Üstünüze tam oturan kıyafeti giymek varken neden 2 beden küçüğü yada 2 beden büyüğü ile ugraşasınızki :)))