MCP kısaltmasını hem Microsoft Sertifikasyonlarına verilen genel ad (Microsoft Certification Program) hem de geçerli bir
ürünün sınavından başarılı olmuş uzman anlamında (Microsoft Certified Professional) olarak açabiliriz. MCSE, MCDBA,
MCSD gibi çeçitli sertifikasyon yollarından hangisini seçerseniz seçin, ilk başarılı olduğunuz sınavdan başlayarak
Microsoft sizi sertifikalı uzmanlarının arasına alır, yolunuza başarıyla devam etmeniz için olanakları önünüze serer.
Bir kez MCP olduktan sonra Microsoft’un üyelere ayrılmış sitelerine girme hakkı, sertifika, kimlik kartı ve rozetini
taşıma hakkı, MCP ayrıcalıklarından yararlanma ve bir çok öncelikten haberdar olma gibi haklara kavuşursunuz.

 

MCP Olmanın Sağladığı Avantajlar

Bir kez MCP olduktan sonra Microsoft sizi sürekli olarak kollamaya ve gözetmeye devam edecektir. Herhangi bir Microsoft testini geçenler MCP progr*****n sağladığı ayrıcalıkları kazanırlar. 1 Ekim 1998 tarihinden başlayarak MCP olanlar, sertifikaları zaman aşımına uğramadığı sürece MCP unvanını korurlar. MCP unvanını kazandığınız ürün yürürlükten kalktıktan sonra dahi en az bir yıl daha güncelleme olanağınız vardır.

MCP Logo, Sertifika, Transcript, Kimlik Kartı ve Rozeti

MCP olduktan sonra 2-6 hafta içinde adresinize yurt dışından postalanan gönderide sertifikanız, rozetiniz, kimlik kartınız ve diğer haklardan yararlanmanız için gerekli açıklayıcı bilgi yer alır. Bir firma gibi Microsoft’un hak ettiğiniz unvan logolarını kullanabilir, üyeliklerinizi gerçekleştirebilir, uzmanlık düzeyinizi belgeleyen sayısal imzalı elektronik dokümanlarınızı online olarak dünyanın her yerine link ile gönderebilirsiniz.

Dünya Çapında İş Arkadaşlığı

Diğer MCP programı üyeleriyle birlikte yazışma gruplarına katılabilir, iş ve teknoloji konularında iletişim kurabilir, yardımlaşabilirsiniz.

MCP Memeber Site Üyeliği

MCP olduktan sonra üyeliğinizin kabul edildiği web sitesine girme hakkıdır. İlk sınavın ardından Microsoft tarafından gönderilen e-posta içinde yer alan erişim kodlarını kullanarak üye olabilir, sitedeki olanaklardan yararlanabilirsiniz.

http://www.microsoft.com/learning/mcp/mcpsecure.asp

MSDN (Microsoft Developer Network) Aboneliği

Sertifikasyonunuzun ilk yılında bütün yeniliklerden, ürün bilgilerinden ve gelişmelerden haberdar olabileceğiniz ücretli üyelik gerektiren siteye indirimli ya da geri ödemeli abone olabilirsiniz. Ayrıntıları “Hoşgeldiniz Pakedi” (Wellcome Kit) elinize ulaştığında paket içinden çıkan davetiyelerden öğrenebilirsiniz. Sertifikasyonunuza devam ettiğinizde daha fazla ayrıcalığa da kavuşacağınızı şimdiden belirtelim.

http://msdn.microsoft.com/subscriptions

Microsoft Certified Magazine Online Sitesine Serbest Erişim

MCP Mag-Online, bir kariyer ve profesyonel gelişim magazinidir. MCP’ler için özel alanlar, Microsoft ve diğer ünlü uzmanlarla canlı haberleşebileceğiniz “chat” ortamı ve her an güncellenen fırsatlar içerir. Herkesin erişebileceği alanların dışındaki özel veritabanında yer alma ayrıcalığınız, fırsatlardan öncelikli yararlanma hakkı da sağlamaktadır.

http://www.mcpmag.com

Microsoft Topluluğunda Yer Almak

Dünyaya yayılmış Microsoft Topluluğu içinde oy kullanma hakkı, ödüllerden yararlanma olanağı için de yukarıdaki üyeliklerden yararlanabilirsiniz. Genellikle 100 ABD Doları fiyatındaki üyelikler MCP’ler için 50 ABD Doları olarak indirimlidir.

Öncelikli Davetler

Microsoft konferansları, internet tabanlı konferans ve sunumlar, özel eğitim olanakları ve özel etkinliklere e-posta yoluyla öncelikle davet edilirsiniz.

Öncelikli Ürün Desteği

Yeni ürünler, ürün desteği, Microsoft ya da dışarıdan davet edilen uzmanlarca sağlanan bilgi birikiminden yararlanabilirsiniz. Takıldığınız her noktada Microsoft toluluğundan destek alabileceğiniz bir birime mutlaka erişebilirsiniz.

Neden MCP ile Çalışıyorlar?

Bağımsız araştırmacılara göre Sertifikalı uzmanlarla (MCP) çalışan dünya firmaları,

* Projelerinde zaman ve bütçe aşımı olmaksızın %15 artış,

* Anlık BT destek gereksiniminde %17 azalma,

* İş kayılarında %18 azalma,

* Bilişim teknolojisi kullanan personelde %14 memnuniyet artışı elde ediyorlar.

Türkiye’de ise genel BT çalışanlarının yeterlilik düzeyi dikkate alındığında bu oranların daha yüksek yarar sağlayacak düzeye yükselmesi kaçınılmaz görünmektedir.

Microsoft Eğitimleri ve Sertifikasyon Hakkında Güncel Bilgiler

http://www.microsoft.com/learning

Sertifikasyon İçin 6 Adım

BİR: Sizin İçin En Doğru Sertifikasyona Karar Verin

Bu amaçla web sitelerinden edineceğiniz bilgileri derleyip bir öngörü oluşturabilirsiniz. Çevrenizdeki bilgi ve deneyimine güvendiğiniz kişilerden de danışmanlık alabilirsiniz. Yine de son ve güncel bilgileri elde etmek, ayrıntılı bir görüş alış verişinde bulunmak için Microsoft’un CPLS (Certified Partner for Learning Solutions unvanı taşıyan merkezlerinden bilgi almaktan ve mümkünse yüz yüze görüşmekten kaçınmayınız. Sertifikasyon bilgisi için aşağıdaki linkten öncelikli olarak yararlanabilirsiniz.

Microsoft Sertifikaları

İKİ: İşinizle İlgili Mirosoft Ürünleriyle Deneyim Kazanın

İş ortamında ya da özel ilgi alanınızdaki Microsoft ürünleriyle çalışmanın kazandıracağı öngörüden yararlanın. Web tabanlı uyguamalar mı, işletim sistemleri ve network çalışmaları mı, yoksa kod geliştirmek mi daha çok ilginizi çekiyor? Bu sayede yavaş yavaş ilgi alanınız şekillenmeye başlayacaktır.

ÜÇ: Deneyiminizi Eğitimle Genişletin

İlgilendiğiniz alanlarda Eğitmen önderliğinde kurs aldığınız takdirde önemli bir zaman tasarrufu elde edeceksiniz. Rekabetçi bir iş yaşamında bu avantaj sizi başkalarının önüne taşıyacak ve yalnızca kendi deneyiminiz yerine başkalarının birikimli deneyimini de kendi dağarcığınıza katacaksınız. Eğitimin mutlaka kurs şeklinde olması gerekmez. Sertifika testlerine girmek için kurs alma zorunluluğu da yoktur. Eğer uygun mesleki eğitimlerden geçmiş ve ilgili bir iş ortamında çalışma şansınız olmuşsa eğitiminizi “Kendi Kendine Çalışma Kitleri” kitap ve CD setleri ile de sağlayabilirsiniz. Kariyerinizde hangi ürünlerden yararlanacağınız hakkında da önerilerimize başvurbilirsiniz.

DÖRT: Sınav Hazırlığı Yapın

Microsoft sertifika sınavları 2000 yılından sonra kitap bilgisine koşut olmaktan çok iş dünyasından gelen istekler doğrultusunda gerçek iş deneyimlerine uygulamalarına yönelik sorular içermektedir. Bu nedenle sınav hazırlığına önem veren kurslardan yararlanmanızı da öneririz. Ayrıca internet üzerinden ve Microsoft web sitesinden erişebileceğiniz sınav hazırlık kaynaklarından da yararlanmanız gerekebilir. Sınavda olumsuz sürprizle karşılaşmamanız için sınav soru örnekleriyle çalışmanız yararlıdır. Ancak çıkmış sınav sorularını ezberlemenizi önermeyiz. Bu hem zor, hem de iş yaşamında sizi başkalarının ardına düşürecek bir kandırmacadır. Sınav hazırlığı için bilginizi pekiştiren hazırlıklardan yararlanmalısınız. Bu konuda da önerilerimiz olacaktır. Mesleğin devamında size destek olacak yöntemleri şimdiden kazanırsanız, sürekli öz güvenden yoksun bir sertifika sahibi uzman olarak yaşamaktan peşinen kurtulursunuz.

BEŞ: Deneme Testleri ile Çalışın

Sınavdan önce deneme testleri ile çalışmak sınavda başarılı olup olmayacağınız konusunda size ön bilgi verir. Henüz yeterince hazır olmadığınız ortaya çıkarsa boş yere sınava girme maliyetinden kaçınmış olur, eksiklerinizi tamamlarsınız. Sınavlara tam olarak hazır olduğunuz zaman girmenizi öneririz. Genel olarak geçme notu %70 civarındadır. Ancak biz 1000 üzerinden 1000 almak üzere hazırlanmanızı arzu ederiz.

ALTI: Sınav İçin Kayıt Yaptırın

Microsoft sınavlarını bağımsız sınav sağlayıcı test merkezleri yapmaktadır. Yeterince önceden gün ve saat belirlerseniz tam istediğiniz zamanda sınava girme olanağı kazanırsınız. İsterseniz günü gününe de sınava girebilirsiniz. Aşağıdaki linklerden sınav merkezleri ve sınav kaydı hakkında bilgi alabilirsiniz.