Öncelikle dns cache ini neden temizlememiz gerek onu anlayalım. Özellikle websitesini güncelleyip hala eski halini görenler, alan adını yönlendirip, dns değişikliği sonrası hala aktif olmadığını düşünenler ve domain/hosting firmalarini arayarak neden bu dns lerim daha yönlenmedi diyerek cevap bekleyenler için yapılması gereken bir işlemdir.

Dns cache temizlemek için öncelikle ms dos komut işleminden (başlat > caliştir > cmd yazip > enter) “ipconfig /flushdns” komutunu girmeniz gerekmektedir. Komutu girdiginizde “dns cozucu onbellegi başari ile temizlendi” yazisi cıkıcaktir.

Bu işlemden sonra yapmanız gereken 2. işlem tarayıcı onbelleginizi temizlemektir. (her tarayıcının kendi cache hafızası vardır)En cok kullanılan  tarayıcılarda dns cache temizleme aşagıdaki resimlerdeki gibidir.

İnternet explorer

İnternet explorerde tarayıcı onbellegini temizlemek için araçlar > secenekler > genel > tarayıcı gecmişi adimlarını takip ederek dns cache silinir.

Mozilla firefox

Mozilla firefox da dns cacheyi temizlemek için araçlar > yakin gecmişi temizle adimlarını takip ederek dns cache temizleyebilirsiniz.

Chrome

Chromede verileri temizlemek için araçlar > tarama verilerini temizle adimlarını izleyebilirsiniz.

Opera

Operada verileri temizlemek için araçlar>ayarlar>kişisel verileri sil adimlarını takip etmeniz gerekmektedir.

Kullandıgınız tarayıcılardaki gecmişe dönük verileri üstteki resimlerdeki adımları izleyerek silip son olarak modeme reset atmanız durumunda ulaşamadıgınız sitelere ulaşabilirsiniz.

Local aginizda bir sunucu varsa ve bilgisayarınız domain kullanıcısı ile bu sunucuya bagli ise dns sunucununda dns cachesini temizlemeniz gerekmektedir.