Herkesin belirli alışkanlıkları vardır ve kolay kolay değiştiremez. Tıpkı sürekli aynı internet tarayıcısını kullanmak gibi :). Firefox’u ne zaman kullanmaya başladım tam olarak hatırlamıyorum ancak, düzenli olarak internet erişimini kullanmaya başladıktan sonraki kısa süreçte gerçekleşmişti bu geçiş sanırım – mecburen gittiğim internet kafede birkaç saat kalacaksam ilk olarak Firefox kurarım cihaza :). Internet Explorer’a nedense pek ısınamadım oldum olası; Opera ve Google Chrome hoşuma gitse de, her yeni sürümüyle biraz daha beğenimi kazanan Firefox’tan kopartamadılar beni. Safari’yi ise kullanmayı denediğim söylenemez.

Bir Firefox’çu olarak çevremdeki onlarca insanı da etkileyerek Firefox kullanır hale getirdiğimi söyleyebilirim. Bu kullanıcılar içinde aile fertleri de bulunuyor elbette. Hal böyle olunca herkes kendine ait bir Firefox isteyebiliyor aynı bilgisayar üzerinde. Sık kullanılanlar ve çerezler gibi kişisel bilgilerin karışması ise internet kullanıcılarının pek hoşuna gitmiyor. Hele hele üşenip de okumadığınız onlarca sekmeyi bilgisayarı bir sonraki açışımda okurum ümidiyle kaydetmişseniz ve bir sonraki kullanımınızda sekmelerin yerinde yeller esiyorsa sinirleriniz gerilebilir. Teknoloji editörü iseniz ve bu sayfalar hazırlamaya uğraştığınız bir yazı hakkında emek emek arayıp bulduğunuz kaynaklar ise, canınız daha da fazla sıkılabilir.

Bu yazımızda Firefox’ta farklı profiller oluşturarak tek tarayıcı kullanmak kaydıyla kişisel bilgilerinizi nasıl ayırabileceğinizi göstereceğiz. -İşletim sisteminizde farklı kullanıcı profilleri oluşturmak kaydıyla da kişisel bilgilerinizi aynı tarayıcıyı kullanarak ayırabilirsiniz. Buna karşın bu denli basit bir işlem için kullanıcı değiştirmek malesef pek pratik bir çözüm değil.

Firefox’un çalışmadığından emin olduktan sonra tarayıcınızı özelleştirebilmek için öncelikle tarayıcıyı “p” paramatresiyle çalıştırmanız gerekiyor. Bu işlem için komut satırını kullanabilir ya da çalıştır‘a

firefox -p

yazabilirsiniz (“firefox -profilemanager”  komutunu da kullanabilirsiniz).

Bu parametre yardımıyla tarayıcı çalıştırıldığında profil yönetim penceresi açılıyor. Bu pencere yardımıyla yeni kullanıcı oluşturabilir, mevcut kullanıcıları silebilir ya da profil isimleri üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

Kimlik oluştur düğmesini kullanarak kimlik oluşturma sihirbazını başlatabilir ve yeni bir profil oluşturabilirsiniz.

İki adımdan oluşan sihirbazı kullanarak kolaylıkla yeni bir kullanıcı atayabilirsiniz. Kullanıcı adınızı yazdıktan sonra dilerseniz profilinizin saklanacağı dizini belirleyebilirsiniz.

“Tamamlandı” düğmesini kullanarak profil oluşturma işlemini sonlandırabilirsiniz.

Bu adımdan sonra kullanıcı oluşturma işlemi tamamlanmış oluyor. Dilerseniz bundan sonra çalıştıra “firefox -p” yazarak profil penceresine erişebilir ve profiller arası geçiş yapabilirsiniz ancak bu da yeterince pratik bir çözüm değil. Bu aşamada denetim paneline tekrar erişerek “Başlangıçta sorma” seçeneğindeki işareti kaldırarak tarayıcının her başlatılışında bu ekranın gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece Firefox’u her başlattığınızda bu ekranı kullanarak dilediğiniz profili seçebilirsiniz.

Bu şekilde profil yönetimi kullanılabilir olsa da yine de yeterince hızlı değil :). Bu yüzden kısayol kullanarak profil yönetme işlemini bir adım daha hızlandırabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken yeni bir kısayol oluşturmak ya da Firefox’un mevcut kısayolunu çoğaltıp özelleştirmek kaydıyla kullanıcılara özel hale getirmeniz. Bunun için ise kısayolu sağ tıklayarak Özellikler menüsünden “Kısayol” sekmesindeki hedef bölümünü özelleştirmeniz gerekiyor. Bunun için Firefox’un çalıştırılabilir dosyasının belirtildiği bu bölüme;

-p “Profil İsminiz

eklerseniz bu kısayolu kullanmanız durumunda direkt olarak belirttiğiniz kullanıcı profili açılacaktır. Keza yeni kısayol oluşturmayı tercih ederseniz de belirttiğimiz parametreyi exe’nin bulunduğu hedef adresin sonuna eklerseniz aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Böylece farklı kısayolları kullanarak tarayıcınızı başlatmanız durumunda farklı profillere erişebilirsiniz ve işletim sisteminizdeki aynı kullanıcı profili altında faklı Firefox’lar kullanmanın keyfini yaşayabilirsiniz :).