Server Nesnesi Uygulama
Server ( Sunucu )

ASP, Web Server programını bir nesne olarak ele alır ve onun bize sağladığı araçları ve imkanları kullanmamızı sağlar. Web Server, ASP için bir nesnedir, ASP’nin bir çok işini bu nesnenin özellikleri ve metodları halleder. Server nesnesinin bir özelliği (ScriptTimeout) ve dört metodu (CreateObject, HTMLEncode, URLEncode, MapPath) vardır. Web Server çalıştığı bilgisayarın sizin siteniz adına yönetiminden sorumludur; dolayısıyla bu kadar az özellik ve metodu var diye bu nesneden çok yararlanmayacağımızı sanmayın. ActiveX ve COM bileşenlerini çalıştırmak Server’ın görevidir.
Server Script Time Out
Bir sayfa içindeki script lerin belli bir süre içerisinde çalışması bekletilir.Bu süreyi kendiniz degiştirmediginiz ürece 90Sn dir.Yani 90 Sn içerisinde tamamlanmazsa çalışması durdurulur.

Bunu degiştirmek için ise:

<% Server.ScriptTimeout = 145 %>

Bölelikle çalışma süresini 145 Sn çıkartmış oluruz bunu degiştire bilirsiniz.

Böyle bir şeyi neden yapmak isteyebiliriz? Script’iniz çok karmaşık veya başka bir Server’daki veritabanından veri çekiyor, olabilir. Gerçi bu anlamda 90 saniye bilgisayar milleti için bir asır anlamına gelir, ama yine de durdurulmasaydı işini başarıyla tamamlayacak bir Script, bu sürenin kısalığı yüzünden Server tarafından durdurulabilir. ASP sayfalarınız çok karmaşıksa ve sürekli Timeout hatası veriyorsa, hata aramadan önce bu süreyi uzatabilirsiniz.
Server.MapPath :
MapPath (Yolu belirle)

Web Server açısından “kök dizin” (root directory) Server’ın bulunduğu bilgisayarın sabit diskinde, herhangi bir klasör olabilir.

Örneğin IIS için bu varsayılan değer olarak “C: netbupwwwroot” klasörüdür. Özellikle ASP ile “program niteliğinde siteler” yapmaya başladığımızda, sitenin ilgili bütün dosyalarının bulunduğu bir dizin için yol belirlemek isteyebiliriz. Bunu Server nesnesinin MapPath (Yolu belirle) metodu ile yapabiliriz:

WebDizini = Server.MapPath(“/benim_site”)

Bu komutla WebDizini değişkenin değeri muhtemelen şöyle olacaktır:

“C: netbupwwwrootbenim_site”
Server.CreateObject :
createObject(ObjectID)

Diyelim ki sayfanızda reklam amaçlı banner grafiklerini belirli zaman aralığı ile veya ziyaretçiye gönderdiğiniz Cookie (çerez) bilgilerine göre değiştirmek istiyorsunuz. Bunun için diyelim ki MS-Web Server Programının AdRotator bileşininden yararlanacaksınız; şöyle bir kod işinizi görebilir:

<% Set Reklam = Server.CreateObject (“MSWS.AdRotator”)%>
<%= Reklam.GetAdvertisement(“/reklamlar/buyukbanka.txt”)%>

Burada GetAdvertisement, Server’ın AdRotator bileşininin bir metodudur. Server’ın CreateObject metodundan, veritabanına ulaşırken de yararlanacağız.

<% Set BenimDB = Server.CreateObject("ADODB.Connection") %>

ÖRNEK

<% '-- Bu kod ile veritabanı nesnesi tanımlandı. İstenirse burada serverde kayıtlı olan DLL dosyalar da tanımlanabilir. Set Nesne=Server.CreateObject("ADODB.Connection") %>
HTMLEncode, URLEncode:
İçinde HTML açısından kod parçası veya özel işaret sayılan karakterler bulunan metinleri sayfamıza içerik olarak göndereceğimiz zaman Server’ın işaretleri aynen metin gibi göndermesini sağlamak için, örneğin:

Server.HTMLEncode(“Değisken1 < Değisken2") yazarsak, ASP bu metni HTML kodu olarak yorumlamaz, metin olarak algılar. Internet'te bazen özellikle sayfa adresleri belirtilirken bazı değerlerin "URL Kodu" dediğimiz şekilde kodlanmış olarak gönderilmesi gerekir. Bu kodlama türünde boşlukların yerine + işareti konmuş olması şarttır. Bu tür bilgiler göndereceğimiz zaman: Server.URLEncode("kelime 1 kelime2 kelime3") şeklindeki bir kod Bunu hemen şu şekle sokacaktır: kelime1+kelime2+kelime3